Bettskena

 

Vaknar du ofta med huvudvärk eller ömma käkar? Har du tänder som är känsliga för kallt eller problem med isande tandhalsar?

Det kan bero på att du gnisslar, pressar eller biter ihop tänder.

Om man gnisslar tänder kan tänderna bli nötta, det syns särskilt tydligt på framtänder och hörntänder. Ibland blir kanterna på tänderna vassa eller taggiga. Nötningen går oftast mycket långsamt.

Vid en bettanalys ser tandläkaren att tänderna nötts mer än vanligt i förhållande till din ålder. Tandläkaren känner på käkarna, muskulatur och kontrollerar hur tänderna har kontakt med varandra och hur stort du kan gapa.

Om man pressar tänder ofta och länge kan man få ett eller flera av nedanstående besvär:

  • Ljud från ena eller båda käklederna när man gapar eller stänger munnen
  • Svårt att gapa stort
  • Värk eller trötthet i käkmusklerna
  • Värk eller ömhet i tänderna
  • Spänningshuvudvärk i tinningarna eller pannan, nackvärk.

En bettskena kan lindra eller ta bort besvären. Det är en formgjuten plastskena i hårdplast som du trycker fast över tänderna under natten för att skydda dem mot fortsatta slitskador. Det är mycket viktigt att bettskena provas in noggrant för att den skall fungera som det är tänkt.

Om skenans passform skulle förändras eller om skenan krånglar på annat sätt, kontakta oss. Skenan bör kontrolleras med jämna mellanrum och justeras om det behövs. Ta med den vid varje besök hos oss!