Tandblekning

 

Alla människor har olika grundfärg på sina tänder. Den kan vara mer eller mindre vit och skifta i gult, brunt, blått eller grått. En rätt genomförd tandblekning kan ge vitare tänder och ett vackert leende. Ibland kan det räcka med att tandhygienisten gör en professionell tandrengöring och putsar dina tänder.

Trygg tandblekning

Hos oss får du hjälp att bleka tänderna på ett säkert sätt. Genom att vi bedömer dina tänder och mun före blekningen försäkrar du dig om att dina tänder är i gott skick och minskar risken för fläckar, skador på tandköttet och svåra ilningar. Om du har fyllningar ska de vara av god kvalitet och det får förstås inte finnas något hål i tänderna. Ditt tandkött ska vara friskt och beläggningar eller tandsten ska tas bort.

För att bleka tänderna måste du vara över 18 år och inte vara gravid eller amma, enligt Läkemedelsverkets regler.

Blekning av flera tänder

Vi tillverkar en personligt utformad skena i mjukplast. Sedan får du noggranna anvisningar så att du kan göra behandlingen hemma på dagen eller natten. En blekgel läggs i skenan innan du sätter den på tänderna. Behandlingen upprepas dagligen under 7-10 tillfällen. Du ska dessutom stärka tänderna med fluor.

Blekning innebär oftast tre besök hos tandvården, då ingår också en efterkontroll där tandhygienisten undersöker tänder och tandkött. Tänk på att försöka minimera konsumtionen av missfärgande ämnen såsom tobak, kaffe, te , cola-drycker, rödvin . Undvik även surt frätande föda så som citrusfrukter och juicer under behandlingsperioden eftersom dessa kan ge ilningar i tänderna och även öka salivens surhetsgrad vilket saktar ner blekningsprocessen.

Blekning av enstaka rotfyllda tänder

Ibland räcker det med blekning av enstaka tänder som är mörkare än de övriga tänderna. Tandblekning av en enstaka tand som missfärgats inifrån börjar med att tandläkaren tar bort gamla fyllningar och annat som kan ha bidragit till missfärgningen. Tandläkaren gör en öppning på tandens baksida och bleker den inifrån. Efter cirka en vecka kontrollerar tandläkaren resultatet. Om det behövs upprepas behandlingen. Behandlingen avslutas med att tandläkaren gör en fyllning med ett tandfärgat material.

Efter tandblekningen

För att resultatet ska stå sig längre ska du vara noga med din munhygien även i fortsättningen. Den närmaste tiden efter behandlingen är det viktigt att du undviker tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga tänderna. Tänk också på att blekning av tänder kan leda till att tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid.